Davul Seti çalmak üzerine ufak bir girizgah...

Dört uzuv ile çalınabilen tek enstrüman olması özelliği ile davul seti, bütün ritim enstrümanlarının teknolojik anlamda en gelişmiş halidir. İki el ve iki ayağın birbirinden tamamen farklı tartımlar (ritmik ses heceleri) icra edebilmesi sayesinde enstrümanımız adeta bize minik bir ritim orkestrasının çıkartabileceği seslerin tümünü sağlamaktadır.

Böyle özel bir özelliği bulunan bir enstrüman tabii ki özel bir ilgi ve disiplin istemektedir. Eğer bu enstrümanda ilerlemek istiyorsanız mutlaka ve de mutlaka sistemli çalışmanız şarttır. Bu anlamda yapılabilecek en verimli yaklaşımlar:



- Davul notasını müzik teorisi dili üzerinden okumayı öğrenmek.
- Doğru baget tutuşunu araştırıyor olmak.
- Doğru oturuş pozisyonunu araştırıyor olmak.
- Sabırlı olmak.
- Kesinlikle çalışmalar sırasında aceleci davranmamak.

İşin ilk kısımlarında bir çift baget ve yukarıdaki maddelerde geçen durumlar üzerinde düşünüyor olmak yeterlidir. Baget tutuşunu ve bu tutuşla yapılan vuruşların sağlayacağı kasların güçlenmesi durumunu deneyimlemek için davul setine (bateriye) ihtiyacınız yoktur. İşin bu kısmı mekanik ve bu mekanizmayı çözecek olan aklımızı kullanmamız dolayısı ile de teoriktir.


Sizce ritim nedir? Yaşadığımız dünyada belli bir düzende tekrar eden şeyin bu düzenli tekrarına ritim diyoruz. Müzikteki ritim konusuna giriş yapmak için farklı yöntemler vardır. Size bu düzende ses (klik ya da tik) veren metronom cihazı vesilesi ile yaptığınız vuruşları bir düzene oturtmayı deneyebilirsiniz. Özel derslerimde ilk başta buna adapte olmanın zorluğunu gördüğümden dolayı ben "sayma" çalışmaları ile müzikteki ritim teorisine başlamaktan yanayım.




Davul notasını okumayı öğrenmek hiç de karmaşık değildir. Davul setinin en temel 3 parçası olan bas davul (kick / bass drum) trampet davul (snare drum) ve de hi-hat zili üzerinden davul notalarını öğrenmeye başlayabilirsiniz. Bu üç davul seti enstrümanlarının nota portesi (dizek) üzerindeki yerleşimini kavrayıp düzenli sayarak videodaki çalışmaları uyguladığınızda düzenli bir ritmik çalışmanın o kadar zor olmadığını göreceksiniz. 

Davul notasını okumak diğer melodik enstrümanların (gitar, piano, keman, klarinet gibi) harmonik notalarını okumaya göre çok daha basittir. Bahsettiğim üç parçanın notalarının okunması demek göreceğiniz tüm davul notalarının yüzde altmış/yetmişden fazlasını anlayabilmek demektir. Diğerleri ile ilgili detayları ilerledikçe basitçe çözeceksiniz...


Yorumlar